Een heel tijdje terug heb ik een poging ondernomen om zelf mijn sportdrank te maken. Niet alleen was ik het beu om telkens veel te veel geld uit te geven aan iets wat je makkelijk zelf kan brouwen. De keuze in smaak van die sportdranken is toch altijd beperkt. Meestal kan men kiezen tussen citroen of sinaasappel, al maken sommige merken soms ook nog wel een meer exotische uitstap.
Vol goede moed begon ik er dus aan. Maltodextrine, de basis van veel sportdranken, is vlot in de handel te verkrijgen. Ik kocht bijvoorbeeld Fantomalt van Nutricia, bestaande uit 95% maltodextrine. Al snel bleek dat geld besparen op sportdrank niet echt mogelijk is. De prijs bij de apotheker zit zo rond de 5 euro, zodat je voor een bidon zelfgebrouwen sportdrank toch ook al snel aan 0,50 tot 0,80 euro zit.
Om zelf een beetje te kunnen spelen met de smaken had ik mij ook wat siropen van Teisseire aangeschaft. Ook deze siropen zijn niet heel goedkoop. Voor 75 cl passievruchtensiroop betaal je bijvoorbeeld 4 euro. Maar de hoop dat we er geld mee konden besparen hadden we toch al laten varen.
Op een mooie zomermorgen stond ik dan in de keuken mijn eigen sportdrank samen te stellen. Het beloofde een warme dag te worden dus besloot ik twee drinkbussen van 600 ml klaar te maken, met de voorgeschreven hoeveelheden Fantomalt en siroop, aangevuld met een snuifje zout.
Toen ik op de fiets mijn eerste slok nam stak mijn eigen brouwsel vrijwel onmiddellijk tegen. De Fantomalt knarste tussen mijn tanden, het spul was veel te zoet en viel als een blok op mijn maag. Uiteindelijk heb ik mijn twee bidons leeggegoten en gevuld met eenvoudig water. De gele aanslag in mijn bidons, van de passievruchtensiroop, is een blijvende herinnering aan die dag in juni. Wat mij betreft is Fantomalt verleden tijd.
Wie geïnteresseerd is in een blik Fantomalt (geopend, maar amper gebruikt!) mag mij altijd contacteren. Je kan ze gratis krijgen!
vrijdag, oktober 27, 2006
Mijn Fantomalt-debacle
Gepost door
Martin
op
9:37 p.m.
11
reacties
Labels: voeding
dinsdag, oktober 24, 2006
Het fietsjaar zit er (bijna) op!
Vanaf dit weekend schakelen we weer over op het winteruur en dat zou betekenen dat ik altijd in het donker moet rijden, 's morgen en 's avond. Langs onverlichte verkavelingswegen is dat niet echt plezant, laat staan veilig. Daarom stop ik bij de uurverandering altijd met mijn woon-werkverkeer. Een paar drukke dagen op het werk verplichten mij om er vandaag, drie dagen vroeger dan gepland, een eind aan te maken. Nu mogen we weer overstappen op trein en bus.
Mijn laatste fietsdag dus, tijd om een balans op te maken. Dit jaar starte mijn fietsjaar al op 6 maart. De eerste weken soms nog door de vrieskou maar daarna ging de temperatuur crescendo, mijn conditie ook trouwens. In maart en april ging ik telkens 9 dagen met de fiets. Mei was dan weer een topper met 14 fietsdagen. Mede door een weekje verlof werd er in juni maar 9 dagen naar het werk gefietst. De hittemaand juli was goed voor 12 fietsdagen en de regenmaand augustus heb ik schitterend overleefd en toch nog 14 fietsdagen gehaald. Verlofmaand september scoorde ondermaats met amper 4 fietsdagen, maar wel drie weken verlof. Oktober was uiteindelijk nog goed voor 11 fietsdagen.
In totaal dus 82 fietsdagen, met 6232 kilometer in de benen. Als je dit uitrekent in tijd heb ik ruw geschat zo'n 10 dagen, volledige dagen van 24 uren, op de fiets doorgebracht. En dit enkel om naar het werk te rijden. Mijn vrijetijdsfietsen is daarin niet meegerekend. Als je het genoeg in perspectief bekijkt vallen die 9 lekke banden dit jaar dan toch nog goed mee.
Financieel betekent dit vruchtbare fietsjaar natuurlijk ook een hele vooruitgang in vergelijking met de voorgaande jaren. Dit jaar bracht mijn fietsvergoeding mij 918,60 euro op, onbelast. En dan zwijg ik nog over het geld dat ik uitgespaard heb door niet met de wagen te gaan. Je kan trouwens altijd zelf eens de simulatie doen.
Overzicht van mijn woon-werkprestaties van de afgelopen jaren:
- 2004: 56 fietsdagen (van 5 mei tot 12 oktober)
- 2005: 64 fietsdagen (van 7 april tot 20 oktober)
- 2006: 82 fietsdagen (van 6 april tot 24 oktober)
Gepost door
Martin
op
12:25 p.m.
0
reacties
Labels: woon-werk
zaterdag, oktober 21, 2006
Schijfremmen en andere hydraulica
Deze week zijn we begonnen aan een nieuw hoofdstuk in onze cursus fietsmechaniek: hydraulische remmen, zowel de schijf- als de velgremmen. Wat die hydraulische velgremmen betreft is de keuze echter beperkt tot Magura. Bij de schijfremmen zijn er wel wat meer spelers op de markt: Avid, Hayes, Magura, Formula, Hope, Grimeca en het onvermijdelijke Shimano.
Grootste voordeel van schijfremmen is natuurlijk de grote remkracht, in alle omstandigheden. Verder laten de remmen zich ook veel lichter bedienen en slijten je velgen niet uit door contact met remblokken. Nadelen zijn dan weer de gecompliceerdere montage en natuurlijk ook de meerprijs. Komt daarbij dat wanneer je remblokken in contact komen met olie ze enkel nog goed zijn voor de vuilbak.
Waar moet je nog op letten?
Eerst en vooral dat je frame geschikt is voor het monteren van schijfremmen. Om de schijfremmen te kunnen monteren moet je frame beschikken over schijfremnokken. Daarnaast moet het frame stevig genoeg zijn om de grote krachten te kunnen opvangen. Er bestaan wel adapters om frames, zonder schijfremnokken, toch te voorzien van schijfremmen. Maar dat is toch geen ideale oplossing. En de kans dat je frame het niet lang zal houden is reëel.
Zorg ook voor de juiste schijf voor het juiste gebruik. Downhillers gebruiken schijven van 203 mm, en tegenwoordig zelfs tot 230 mm. Voor cross country of freeride volstaat 160-180 mm. Heel belangrijk is te letten op welke schijfdiameter bij je vork hoort. Lichte vorken in combinatie met zware, grote schijven leiden onvermijdelijk tot problemen.
Bij hydraulische remmen worden twee soorten olieën gebruikt. Minerale olie is voor Magura en Shimano. Alle andere merken gebruiken DOT-olie (DOT staat voor Department of Transportation), een sythetische olie. Hoe hoger het bijhorende cijfer, hoe beter de kwaliteit van de olie en natuurlijk ook hoe duurder. In tegenstelling tot minerale olie is DOT-olie agressief en de twee soorten mengen zorgt voor schade aan je materiaal. Ook opletten voor morsen op het frame want de lakschade is onherstelbaar.
Hydraulische olieremmen en lucht gaan niet samen. Daarom moet je zorgen voor luchtvrije leidingen. Zoniet gaan je remmen sponzig aanvoelen en vermindert je remkracht. Het principe van ontluchten is meestal dezelfde. Alleen brengen de fabrikanten allen hun eigen ontluchtingssets op de markt.
Bij de montage van de schijfremmen is het heel belangrijk dat de schijfremnokken vlak zijn. Voor het vlakken van deze nokken gebruikt men een vlakfrees. Vooral de vlakfrees van Cyclus Tools is handig omdat je dan de twee nokken gelijktijdig kan frezen.
Tot zover de theorie, vanaf volgende week de praktijk!
UPDATE (6/12/2006): In O²Bikers (#126) verscheen deze maand een handig overzicht van het aanbod schijfremmen voor 2007, zowel deze met kabel als de hydraulische remsystemen. Mail for Scan (MfS)
Gepost door
Martin
op
3:54 p.m.
0
reacties
Labels: fietsmechaniek, onderdelen
donderdag, oktober 19, 2006
De weergoden te slim af?
De herfst is nu blijkbaar echt in het land. Voor wie regelmatig op de fiets kruipt is een duidelijke en juiste weersvoorspelling altijd handig. Omdat Sabine Haagdoren of Frank Deboosere niet altijd gelijk hebben is het nuttig om vlak voor het vertrek zelf snel even te checken of je je regenjas en overschoenen kan thuislaten. Het internet is hiervoor natuurlijk het gedroomde instrument.
Voor de Limburgers, of mensen zoals ik die vaak in Limburg fietsen, is er dankzij Toerisme Limburg een lokaal weerbericht. Een soortgelijk weersvoorspelling is er ook voor de kustbewoners en -verblijvers:
Terug naar Limburg. Naast een algemeen weerpraatje kan je ook een kijkje nemen op de actuele radarbeelden. Zo krijg je een zicht op de buienintensiteit die je kan verwachten. Is er niets te zien, dan is er geen regenwolkje aan de lucht. Er zit wel enige vertraging op maar het geeft toch een beeld van het laatste uur.
Actueel
Actueel - 15 min
Actueel - 30 min
Actueel - 45min.
Natuulijk zijn er op het net ook nog andere radarbeelden te vinden.
Om een zicht te krijgen op de buien die je de komende uren mag verwachten is de Buienradar dan weer een nuttige webstek. Als je klikt op "verwachting" kan je tot twee uur voouitblikken. Met behulp van Google Earth en Maps kan je inzoomen tot op je huis zodat je je nog beter kan oriënteren ten opzichte van de dreigende regenbuien.
Heb je de komende week een weekje vrij of heb je een meerdaagse tocht in gedachte? Dan wil je misschien weten hoe het weer er de komende 7 dagen gaat uitzien? Neem dan eens een kijkje op de webstek van de Bodemkundige Dienst!
Gepost door
Martin
op
1:06 p.m.
0
reacties
Labels: leuke link
dinsdag, oktober 17, 2006
van Leuven naar Brussel en terug per fiets
Dagelijks rij ik met de fiets van Landen naar Hasselt, en terug. Grotendeels is dit tussen de bomen en de koeien. Met uitzondering van het oversteken van de grote N-wegen is het overal nog rustig. Als je dagelijks van Leuven naar Brussel en terug per fiets moet zal dit wel wat anders liggen. Maar voor die mensen zijn er ook oplosssingen en alternatieve routes. Alleen moet je die natuurlijk wel kennen. Hier biedt de weblog "gefietst" de oplossing. Met een duidelijke routebeschrijving en allerhande tips en tricks heeft geen enkele Leuvenaar nog een excuus om niet met de fiets naar Brussel te pendelen.
Gepost door
Martin
op
1:47 p.m.
0
reacties
Labels: leuke link, woon-werk
donderdag, oktober 12, 2006
Blijf uit die dode hoek!
Elke maand komt er wel een fietser om in het verkeer doordat hij in de nabijheid van een vrachtwagen komt, en de chauffeur de fietser niet kan zien omwille van de dode hoek.
Iedereen die vaak op de fiets zit zal zelf wel ervaring hebben met vrachtwagens die afdraaien en je ei zo na meesleuren. Nu zijn er wel een aantal technische oplossingen die het probleem moeten verhelpen, zoals spiegels of camera?s.
Maar je kan als fietser er zelf ook wat aan doen:
Voor wie zelf eens wil testen hoe goed hij de dode hoek kan vermijden is er dit dodehoekspel.
Gepost door
Martin
op
11:43 a.m.
0
reacties
Labels: leuke link, veiligheid
zondag, oktober 08, 2006
Mijn fietsroute naar het werk
Wie wil weten hoe ik nu juist met de fiets naar het werk rij, kan terecht op http://www.bikely.com
Deze webstek maakt gebruik van Google Maps en geeft aan fietsfanaten van over de hele wereld de mogelijkheid om online fietsroutes te presenteren. Dit kan gaan van fietsroutes van eerder toeristische aard tot het traject van fietsende forenzers. Tot hiertoe zijn er nog maar 18 Belgische routes online. Ik vind dit persoonlijk een briljant idee. Nu is het enkel nog wachten op enkele vrijwilligers die het parcours van de Ronde van Vlaanderen of Luik-Bastenaken-Luik online willen zetten. Kandidaten?
Gepost door
Martin
op
4:33 p.m.
2
reacties
Labels: leuke link, woon-werk
donderdag, oktober 05, 2006
Met de GSM op de fiets: MAGDA?

Neen, dat mag dus niet!
Zodra je met de fiets rijdt, wordt je fiets beschouwd als voertuig. Het gsm-verbod aan het stuur geldt dus ook voor fietsers die met hun fiets rijden. Wie belt terwijl hij de fiets aan de hand begeleidt, is wel niet strafbaar. Of de politie nu actief jacht maakt op fietsende bellers is mij onbekend, maar als ze je betrappen heb je geen verhaal en mag je via een onmiddellijke inning 100 euro in het boetefonds storten.
Je kan natuurlijk ook snel naar Nederland vluchten, want daar geldt vreemd genoeg geen GSM-verbod voor fietsers. Er is recent wel onderzocht of het nuttig is zo een verbod in te voeren. Reden om het niet te doen was uiteindelijk dat het aantal verkeersslachtoffers als gevolg van bellend fietsen zeer beperkt is. Daar staat tegenover dat het erg veel geld kost om de politie te laten controleren of fietsers aan het bellen zijn. Ook in Groot-Brittannië is mobiel bellen en fietsen toegelaten. In Frankrijk mag het dan weer niet, maar daar kost de overtreding je wel maar 35 euro. En dat ze er in Australië niet mee lachen, daar kan Michael Dailey over meespreken. Zijn telefoontje kostte hem $225, exclusief gesprekskosten.
En hoe zit het dan met roken en eten achter het stuur, en dus ook op de fiets? Mag dat nog? Ja natuurlijk mag dat, voorlopig toch. Want in verschillende landen zijn al geluiden opgegaan dat ook het roken, eten en drinken achter het stuur verboden zou moeten zijn. In Noorwegen, net als in Schotland en Brazilië, is het bijvoorbeeld al verboden om te roken achter het stuur. Of dat daar ook voor fietsers geldt is mij onbekend. In de Verenigde Staten en Australië wil men zelfs nog een stapje verder gaan en wordt er bij politici op aangedrongen om naast het roken ook het eten en drinken achter het stuur te verbieden. Nu gaat roken en fietsen voor mij sowieso niet samen, maar eten, en zeker drinken, is toch wel essentieel bij langere tochten. Dus... als ze ooit zulke regels hier willen invoeren voor de autobestuurders hoop ik dat men ook denkt aan ons arme fietsers.
Gepost door
Martin
op
12:37 p.m.
0
reacties
Labels: fietsnieuws, veiligheid
dinsdag, oktober 03, 2006
8 oktober: de keuze is aan mij!
Op wie ik niet moet stemmen is duidelijk, nu nog tegen zondag uitvlooien op wie ik dan wel moet stemmen. Kiezer, het is een harde job!
Gepost door
Martin
op
9:34 p.m.
0
reacties