donderdag, oktober 05, 2006

Met de GSM op de fiets: MAGDA?


Neen, dat mag dus niet!

Zodra je met de fiets rijdt, wordt je fiets beschouwd als voertuig. Het gsm-verbod aan het stuur geldt dus ook voor fietsers die met hun fiets rijden. Wie belt terwijl hij de fiets aan de hand begeleidt, is wel niet strafbaar. Of de politie nu actief jacht maakt op fietsende bellers is mij onbekend, maar als ze je betrappen heb je geen verhaal en mag je via een onmiddellijke inning 100 euro in het boetefonds storten.

Je kan natuurlijk ook snel naar Nederland vluchten, want daar geldt vreemd genoeg geen GSM-verbod voor fietsers. Er is recent wel onderzocht of het nuttig is zo een verbod in te voeren. Reden om het niet te doen was uiteindelijk dat het aantal verkeersslachtoffers als gevolg van bellend fietsen zeer beperkt is. Daar staat tegenover dat het erg veel geld kost om de politie te laten controleren of fietsers aan het bellen zijn. Ook in Groot-Brittannië is mobiel bellen en fietsen toegelaten. In Frankrijk mag het dan weer niet, maar daar kost de overtreding je wel maar 35 euro. En dat ze er in Australië niet mee lachen, daar kan Michael Dailey over meespreken. Zijn telefoontje kostte hem $225, exclusief gesprekskosten.

En hoe zit het dan met roken en eten achter het stuur, en dus ook op de fiets? Mag dat nog? Ja natuurlijk mag dat, voorlopig toch. Want in verschillende landen zijn al geluiden opgegaan dat ook het roken, eten en drinken achter het stuur verboden zou moeten zijn. In Noorwegen, net als in Schotland en Brazilië, is het bijvoorbeeld al verboden om te roken achter het stuur. Of dat daar ook voor fietsers geldt is mij onbekend. In de Verenigde Staten en Australië wil men zelfs nog een stapje verder gaan en wordt er bij politici op aangedrongen om naast het roken ook het eten en drinken achter het stuur te verbieden. Nu gaat roken en fietsen voor mij sowieso niet samen, maar eten, en zeker drinken, is toch wel essentieel bij langere tochten. Dus... als ze ooit zulke regels hier willen invoeren voor de autobestuurders hoop ik dat men ook denkt aan ons arme fietsers.
UPDATE: De Brusselse politie moet maar net onderdoen voor hun Australische collega's. Vraag maar aan Koen Filet.

Geen opmerkingen: