maandag, december 04, 2006

MTB: Hoge Venen

Gisteren ben ik gaan MTB'en in de Hoge Venen. Met als startplaats Ovifat reden we route 3, die eigenlijk officieel start in Malmedy. Er moest op deze route een aantal keer stevig geklommen worden. Eerst om uit Malmedy weg te raken, nadien om het plaatsje Mont te bereiken. De route liep nogal vaak over asfalt maar om de klimspieren aan te scherpen was dat eigenlijk niet zo belangrijk. Gelukkig was er ook genoeg off-road om van een geslaagde mountainbiketocht te kunnen spreken. Vooral de passages door het water en de verplichte omweg wegens het rooien van bomen, waardoor ik een prachtige singletrack ontdekte, waren de moeite waard. Superzwaar is de tocht niet te noemen, zodat ik ook nog oog kon hebben voor het prachte landschap, zeker de slotklim met mooi zicht op Kasteel Reinhardstein.

Ik denk dat er in België weinig streken kunnen concurreren met de Hoge Venen. Je hebt er echt alle elementen om een ideaal mountainbikeparcours samen te stellen. In de eerste plaats ruimte, maar ook ruige ondergrond en genoeg hoogteverschillen. Onze route was heel goed aangegeven. Al geeft het feit dat alle pijlen blauw zijn, voorzien van een gekleurd cijfer, soms toch aanleiding tot verwarring. Ook al omdat vanuit elk vertrekpunt de routes opnieuw met blauwe pijlen en 1-2-3 genummerd worden.

Routes zijn er in elk geval genoeg. 18 tochten met 7 verschillende startpunten en een totale lengte van 420 km. Wie zich echt eens wil uitleven kan zich wagen aan de De Grote Doortocht van de Oostkantons, een met blauwe pijl en gele stip gemarkeerde route over 190 km met 2.650 hm. Misschien in het achterhoofd houden om eens in de zomer te doen. Een uitgebreide beschrijving van deze tocht is trouwens te vinden in de 0²Bikers van juli en augustus 2000.

Nuttige Links:
MTB tochten in de Oostkantons
Bike East Belgium
MTB-routes in België

Geen opmerkingen: