donderdag, december 07, 2006

Last van ijsklompen?

In de winter zijn het niet enkel je voeten die er soms bijna afvriezen, ook je handen krijgen het vaak zwaar te verduren. Iedereen herinnert zich wel eens een barre wintertocht, waar je bij thuiskomst totaal verkleumd, zelfs hulp moet vragen om je jasje te openen. Vandaar dat goede winterhandschoenen bij koude temperaturen wel "handig" zijn. Fiets Magazine testte deze maand 24 sets winterhandschoenen.

Goede winterhandschoenen moeten de warmte vasthouden én wind en water tegenhouden. Dat is blijkbaar makkelijker gezegd dan gedaan want amper één op vier sets waren echt waterdicht. Er is wel niet gekeken naar de mate van waterdichtheid, maar de meeste modellen lekten (enkel) aan de naden.

Waterdicht:

Daarnaast moeten handschoenen natuurlijk ook lekker zitten, en ook dat bleek een lastige klus. Meest voorkomende opmerkingen waren slechte pasvorm, verkeerd geplaatste gelpaddings en te dikke handschoenen.

Uiteindelijk hebben maar twee paar handschoenen de test min of meer doorstaan: de Adidas Response Clima Warm (niet waterdicht!) en de waterdichte BBB Aquashield. Het duurste systeem, het drielagige Winter Glove System van ASSOS, dat 141 euro moet kosten, viel genadeloos door de mand. De onderste laag bleek te groot en de buitenste laag (Lobster Shell) was snel stuk.

De gemiddelde prijs van een degelijk paar winterhandschoenen zit rond de 40 euro. Voor deze prijs schaf je je bijvoorbeeld de testwinnaar aan: de BBB Aquashield handschoenen. De handschoenen van ProRace (Subzero) zijn merkelijk goedkoper (21 euro) en scoren prijs/kwaliteit heel goed, want water- en winddicht. Alleen de pasvorm blijkt niet zo prettig en bovendien zou de handschoen te dik zijn om mee te fietsen. Maar dit zal van fietser tot fietser verschillen dus ik zou ze zeker in overweging nemen als volgende paar winterhandschoenen.

De volledige test kan je nalezen op pagina 24 tot 30 van Fiets Magazine (#12) van deze maand, of MfS.

Geen opmerkingen: