woensdag, december 20, 2006

review: DVD bike Repair

Vandaag een vrije dag en mij eens voor TV genesteld. Op het programma de dvd "Bike Repair" (20 euro via http://www.beeldtaal.be/). Met 100 minuten tips en tricks over het onderhoud, poetsen en smeren van je fiets. Met daarnaast nog wat extra's over de juiste bandenkeuze, onderhoud van veersystemen en tips van de pro's (oa. Barbara Blatter) over rij- en kijktechniek op de mountainbike.

De DVD begint met tips van de vakman en trapt daarbij een aantal open deuren in. Iedereen weet onderhand wel dat je de handleiding moeten lezen (en volgen), dat goed materiaal het halve werk is, dat je best een fietsstandaard gebruikt (en je fiets dus niet op z'n kop zet zoals op de tekening hierboven) en dat je (zeker bij carbon) de juiste aandraaimomenten moet respecteren. Maar eens dit verplicht nummertje achter de rug wordt de DVD wel echt interessant.

Het poetsen en smeren van je fiets komt heel uitgebreid aan bod. Het begint met het ontvetten van alle draaiende onderdelen, als je fiets heel smerig is kan je best eerst spoelen, daarna wassen met een mild afwasmiddel, afspoelen, drogen, smeren en opblinken. Natuurlijk als je dit volledig opvolgt ben je een halve dag bezig moet poetsen. Zoals steeds wordt de hogedrukreiniger afgeraden, maar wil je hem toch gebruiken doe het dan met een maximale druk van 90 bar en hou de straal schuin naar beneden. Wat de smering betreft doe je dit best niet met een spuitbus. Na het aanbrengen goed laten intrekken en daarna het overtollig vet afwrijven, overtollig smeermiddel trekt toch alleen maar vuil aan. Nadien komt ook nog het reinigen van de remkabels en balhoofd aan bod. Onderdelen die zeker bij het mountainbiken serieus afzien.

De belangrijkste onderwerpen wat betreft het onderhoud van je fiets komen ook aan bod. Het begint met het vervangen van een band, zeker voor absolute leken interessant omdat alles mooi wordt getoond. Daarna komen ook nog het vervangen van remblokken en instellen van de remmen, met de nodige aandacht voor schijfremmen. Vooral het inremmen bij het eerste gebruik wordt sterk benadrukt. Ook het overbekende probleem van het slepen van de remschijven wordt behandeld. Er wordt beweerd dat wanneer je wiel 10 omwenteling kan maken zonder dat het stilvalt door het slepen, dat er dan eigenlijk zo geen groot probleem is. Het vervangen van de remolie en ontluchten van hydraulische remmen wordt ook mooi in beeld gebracht. Daarnaast is er ook de nodige aandacht voor de "reguliere" afstellingen aan de fiets zoals afstellen van de achter- en voorderailleur of het bepalen van de kettinglengte.

Zoals gezegd zijn er ook nog wat extra's op deze DVD. Het eerste item gaat over veersystemen, zowel verende voorvorken als dempers. Met vooral voor de leek heel wat interessante informatie over de juiste afstelling. Het tweede item, en voor mij ook heel interessant, gaat over de banden. Niet alleen de juiste bandenkeuze voor een bepaalde ondergrond maar ook over de juiste bandendruk. Rijders van 70 kg wordt aangeraden met 2 à 2,5 bar te rijden, een rijder van 75 kg al met 2,5 tot 3,5 bar. Voor smalle banden (<1,50").

Conclusie:
Ik vond dit een zéér leerrijke DVD, zeker in het gedeelte over het onderhoud wordt op een eenvoudige, maar toch volledige, manier uitgelegd hoe je dit zelf kan doen. Ook de mountainbiker blijft niet in de kou, en krijgt meer dan voldoende informatie over het onderhoud en het afstellen van schijfremmen en veersystemen. Voor wie dus zelf wil sleutelen aan zijn/fiets is die 20 euro een zéér goede investering.

Geen opmerkingen: