vrijdag, oktober 27, 2006

Mijn Fantomalt-debacle


Een heel tijdje terug heb ik een poging ondernomen om zelf mijn sportdrank te maken. Niet alleen was ik het beu om telkens veel te veel geld uit te geven aan iets wat je makkelijk zelf kan brouwen. De keuze in smaak van die sportdranken is toch altijd beperkt. Meestal kan men kiezen tussen citroen of sinaasappel, al maken sommige merken soms ook nog wel een meer exotische uitstap.

Vol goede moed begon ik er dus aan. Maltodextrine, de basis van veel sportdranken, is vlot in de handel te verkrijgen. Ik kocht bijvoorbeeld
Fantomalt van Nutricia, bestaande uit 95% maltodextrine. Al snel bleek dat geld besparen op sportdrank niet echt mogelijk is. De prijs bij de apotheker zit zo rond de 5 euro, zodat je voor een bidon zelfgebrouwen sportdrank toch ook al snel aan 0,50 tot 0,80 euro zit.

Om zelf een beetje te kunnen spelen met de smaken had ik mij ook wat siropen van Teisseire aangeschaft. Ook deze siropen zijn niet heel goedkoop. Voor 75 cl passievruchtensiroop betaal je bijvoorbeeld 4 euro. Maar de hoop dat we er geld mee konden besparen hadden we toch al laten varen.

Op een mooie zomermorgen stond ik dan in de keuken mijn eigen sportdrank samen te stellen. Het beloofde een warme dag te worden dus besloot ik twee drinkbussen van 600 ml klaar te maken, met de voorgeschreven hoeveelheden Fantomalt en siroop, aangevuld met een snuifje zout.

Toen ik op de fiets mijn eerste slok nam stak mijn eigen brouwsel vrijwel onmiddellijk tegen. De Fantomalt knarste tussen mijn tanden, het spul was veel te zoet en viel als een blok op mijn maag. Uiteindelijk heb ik mijn twee bidons leeggegoten en gevuld met eenvoudig water. De gele aanslag in mijn bidons, van de passievruchtensiroop, is een blijvende herinnering aan die dag in juni. Wat mij betreft is Fantomalt verleden tijd.

Wie geïnteresseerd is in een blik Fantomalt (geopend, maar amper gebruikt!) mag mij altijd contacteren. Je kan ze gratis krijgen!

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Dan ligt het misschien aan de siroop, want ik gebruik Fantomalt regelmatig en heb nog nooit een knarsend gevoel gehad! De fantomalt vind ik ideaal. Geen smaak en toch je energie. Een beetje aanlengen met roosvice en mijn bidonneke staat klaar! Ik rijd er inmiddels al bijna 2 jaar mee en het bevalt me nog steeds goed

Martin zei

Roosvice? Nog nooit van gehoord! Welke smaak heeft dit dan?

Anoniem zei

Da's een kindervitamine drankje.

Anoniem zei

waar kunde die passievruchtensiroop halen mss?
greetz

Martin zei

Ik denk zowat in elke supermarkt. Maar hou in elk geval rekening met de dosering. Beter een beetje te weinig dan te veel.

Anoniem zei

Mijn geheim.Karnemelk.Ik vul 4 bidons met pure karnemelk en doe ze de avond te voren in de koelkast.Tijdens de rit heb ik energie als een Tyson,ik blijf maar doorgaan.Heb vorig jaar met uitsluitend karnemelk het parcours Paris-Roubaix gereden,en kwam letterlijk fluitend over de streep.Een uur later liep ik al samen met mijn vriendin in Roubaix te shoppen,en was de ganze rit alweer vergeten. Dat allemaal dankzij Karnemelk.

Martin zei

Karnemelk? Bweuk! Is dat na je tocht door de hel van het Noorden niet gewoon boter geworden? Dan nog liever Fantomalt. Maar ieder zijn meug, zei de boer, en hij at vijgen met stroop.

Anoniem zei

Ik heb de tourtocht Luik Bastenaken ook op Karnemelk gereden.Bidons had ik in de vriezer gelegd en ontdooide mooi tijdens de rit.Na de rit leek het alsof ik nog moest beginnen,zo fris voelde ik me.Vor mijn trainingsuurtje drink ik altijd een halve liter karnemelk,als ge mij niet gelooft gewoon zelf uitproberen. dag 1 met normale energy drankjes en dag 2 met karnemelk.

Trigiel zei

Kan kloppen dat karnemelk verhaal. Men komt er steeds meer achter hoe goed eiwitopname tijdens inspanning heeft! voorkomt spierschade en zorgt voor efficientere koolhydraatverbranding. Ik mix altijd 1:3 wei eiwitten met fantomalt, kun je dagen op doorgaan.

Anoniem zei

Dan ben je niet echt handig; Eerst water in de bidon , dan fantomalt en even goed schudden (dan lost het dus gewoon op). Iets erbij voor de smaak ... diksap / citroensap / ... Wellicht zout. En dan is het een ideale energiedrank.

Maar ieder mens is anders.

Anoniem zei

Fantomalt is een prima sportdrank
wel is het belangrijk om het te mixen met een siroop met een voor jou lekkere smaak. Mijn advies drink het in geconcentreerde vorm 2 uur voor een wedstrijd, tijdens de wedstrijd of fietstocht in sterk verdunde vorm met meer water. Ik heb er vele marathons op gelopen onder de 3 uur