vrijdag, januari 19, 2007

Verzekerd op de fiets?


Vandaag viel mijn oog op een klein maar interessant item in het magazine (#1/2007) van de Vlaamse Wielrijdersbond, namelijk een verzekering voor schade aan je fiets. Nu hebben de meeste fietsers zowiezo een familiale verzekering. Maar deze dekt enkel de schade die je aan derden veroorzaakt. Daarom is het nuttig ook een bijkomende verzekering voor je eigen lichamelijke schade te nemen. Dit kan door bijvoorbeeld aan te sluiten bij een federatie of overkoepelend organisatie, zoals bijvoorbeeld de Vlaamse Wielrijdersbond (VWB). Je moet voor je 25 euro lidgeld ook geen wonderen verwachten. Deze dekking is eerder beperkt, maar natuurlijk altijd beter dan niets. Wil je echt zorgenloos tegen de grond kwakken, ga je beter langs bij je verzekeraar voor een bijkomende polis. Maar tot nu toe was nergens sprake van schade aan je fiets. Blijkbaar broedt de VWB op het idee om dit voor haar leden aan te bieden. Geweldig nieuws zou je zeggen, maar er zijn wel een aantal valkuilen en kleine lettertjes!

  • Deze verzekering geldt enkel als bijkomende dekking wanneer er ook lichamelijke schade is. Dus enkel schade aan je fiets zonder medische kosten is niet gedekt.
  • Enkel nieuwe fietsen zijn te verzekeren voor een beperkte periode. Voor racefietsen is dat 3 jaar, voor MTB's amper 2 jaar.
  • De premie zou voor racefietsen 3,5% en voor MTB's 5,95% van de nieuwwaarde bedragen, jaarlijks te betalen.
  • Heb je een schadegeval dan krijg je bij een "total loss" natuurlijk niet de nieuwprijs uitbetaald. De afschrijfregeling is voor racefietsen 0,75% en voor MTB's zelfs 1,25%, vanaf de eerste maand.
  • Voorlopig is er geen sprake van een franchise. Het is dus onduidelijk of je tot een bepaald bedrag zelf voor de schade zal opdraaien.

Een voorbeeld:
Concreet zou dit betekenen dat je voor een nieuwe racefiets van 2500 euro per jaar een premie van 87,50 euro zal betalen. Rij je je fiets na 2 jaar volledig in de prak dan heb je zowiezo al 195 euro betaald aan premies. Zonder franchise krijg je dan ongeveer nog 2100 euro terugbetaald.

In bovenstaand voorbeeld verlies je ongeveer 600 euro. Maar zonder verzekering verlies je natuurlijk nog veel meer. Ieder zal voor zichzelf moeten uitmaken wat de beste oplossing is. Niet vallen is natuurlijk altijd het goedkoopst!


UPDATE (20/2):vanaf morgen kan je bij Callant Verzekeringen terecht voor een omnium (zowel diefstal als schade) verzekering van je fiets. Klik hier voor meer informatie. Let ook hier op de kleine letters. Zo betaal je bij diefstal nog altijd 20% uit eigen zak.

1 opmerking:

Fietsverzekering zei

Een fiets verzekeren is belangrijk in geval van diefstal en schade. Veel mensen denken hier niet aan. Kijk eens op de website van Finion voor de mogelijkheden.