maandag, maart 26, 2007

Fietsafstelling: meten is weten!


Vorig jaar heb ik mij laten opmeten bij het Cycling Research Center van Luc Piron. Eigenlijk een must voor iedereen die vaak op de fiets kruipt, zeker wanneer je toch van plan bent een nieuwe fiets te kopen. In ruil voor de prijs van twee buitenbandjes (60 euro) krijg je een uitgebreid schema mee naar huis met alle mogelijke maataanduidingen: framehoogte/lengte, stuurhoogte, zadel- en stuurpenlengte, stuurbreedte, remgreephoogte, cranklengte, schoenplaatpositie,.... En eens je weet welke je ideale maten zijn is afstellen kinderspel.

Op basis van de fietsmeting werd mijn Cervélo vorig jaar al perfect afgesteld. Maar voor mijn woon-werkfiets moest dit nog gebeuren. Omdat beide frames maat 56 hebben kon ik mijn schema makkelijk gebruiken om ook deze fiets af te stellen voor een optimale fietspositie.

Nu zijn er heel wat fietsenhandelaars die één of ander meettoestel gebruiken om zo je afstelling te bepalen. Ook op het internet kan je heel wat formules vinden om zelf wat aan de slag te gaan, al gaat men dan vaak niet veel verder dat de framemaat en de zadelhoogte. Daarenboven houden al die berekeningen geen rekening met lichamelijke (asymetrische) afwijkingen of persoonlijke voorkeuren, maar gaat men uit van gemiddelde waarden.

De framemaat kan je hier of hier bepalen. Eén van de betere websites is http://www.wrenchscience.com/, al krijg je hier uiteindelijk ook vrij summiere informatie over framemaat, zadelhoogte, stuurpenlengte en stuurbreedte. Dit is bijvoorbeeld wel handig wanneer je zelf de test wil doen om te checken of je fiets deftig afgesteld is. Meer informatie over het opmeten van je huidige fiets vind je hier.

Maar voor een degelijke en uitgebreide meting kan je beter langsgaan bij gespecialiseerde meetcentra zoals Cycling Research Center in Tielt-Winge of meetcentrum Bullen in Kinrooi.

Update 16/5/2007: artikel Vlaamse Wielrijder & Biker: positie op de fiets.

Geen opmerkingen: