zondag, mei 13, 2007

Energie voor onderweg?


Gisteren zoals gepland de Acht van Zelem gereden. Ingeschreven voor de tocht van 175 kilometer, maar door de forse wind en de regenvlagen onderweg toch maar gekozen voor de afslag van de 135 km. Met de heen en terugrit toch weer bijna 160 kilometer in de benen. Belangrijk bij zulke lange fietstochten is er voor zorgen dat je energiebevoorrading gewaarborgd blijft. Tijdens het fietsen gebruik je immers heel wat energie, energie die je lichaam uit de verbranding van vetten en koolhydraten haalt.

Het zijn vooral de koolhydraten die je tijdens de rit moet zien aan te vullen, door te eten en/of te drinken. Fietsvoedsel moet dus zoveel mogelijk koolhydraten, en zo weinig mogelijk vetten (≤5g/100g) en vezels (≤5g/100g) bevatten. Welk type koolhydraten is bijzaak. De totale energiewaarde (kcal) is dus niet belangrijk, wel de hoeveelheid (g) energie uit koolhydraten. Ook toegevoegde mineralen en/of vitaminen is marketing en geen noodzaak. Die kan je na de training makkelijk aanvullen, en dat zal geen invloed hebben op de fietsprestaties.

Om je energie onderweg aan te vullen zijn er heel wat energierepen op de markt. Maar sommige van die repen voldoen helemaal niet aan de essentiële voorwaarde van een energiereep, en vaak zijn ze ook prijzig, of zelfs schandalig duur. Mijn goedkoop alternatief is peperkoek (ontbijtkoek in NL). Peperkoek bestaan immers voor 70% uit koolhydraten en bevat amper vetten (1%) en vezels (3%). Eventueel wat besmeren met stroop of confituur om het geheel wat minder droog te maken. Onevenaarbaar als energieleverancier.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoe zit het met de maag en darmen wanneer je een ganse dag peperkoek eet ? is het dan niet snel rijden om de struiken op te zoeken ?

Martin zei

Koolhydraten mogen natuurlijk niet in onbeperkte hoeveelheden worden aangevoerd omdat maximaal 60 tot 66 gram koolhydraten per uur door het lichaam kunnen worden opgenomen. Meer innemen kan inderdaad lijden tot maag-darmklachten.

Maar het zijn niet zozeer de koolhydraten, maar eerder vezels, eiwitten en/of vet (allemaal factoren die de maaglediging vertragen) vlak voor en tijdens het fietsen die het ontstaan van maagdarmklachten kunnen bevorderen.

Ik heb er in elk geval geen last van. Nu eet ik onderweg ook nog wel iets anders dan peperkoek: banaantje, suikerwafel. Maar als altenatief voor echte energierepen grijp ik toch naar de peperkoek.