zondag, januari 13, 2008

MTB: Tilff-Esneux

Vermits we vandaag op tijd thuis moesten zijn, zochten we een pittig parcours dat toch nog dicht genoeg bij huis was. En dat parcours vonden we in Tilff-Esneux, vlakbij Luik. De combinatie van de rode en blauwe route zou ons 36 kilometer moeten opleveren. Het startpunt was makkelijk gevonden: autoweg E25 richting Luxemburg. Afrit nr 41 "Tilff" en dan in het dorp gewoon de wegwijzers met "Salle Omnisports" volgen.

De rode route die daar vertrekt gunde ons geen opwarming, je wordt onmiddellijk gedwongen de klimspieren aan te spreken. Het stijgt en blijft stijgen, soms zo steil dat je je afvraagt of er mensen zijn die effectief alles naar boven rijden. Zeker als het parcours er zo nat bij ligt als vandaag. Na een half uurtje keken we op onze teller: nog maar 4 kilometer verder? Gelukkig was er hier en daar nog wat afdaling om ons gemiddelde op te krikken.

Na de rode route schakelden we over op de blauwe route. Die begon goed maar bracht ons even later op de RAVEL, het toeristisch (betonnen) fietspad . Mijn voorganger week opeens uit voor een paaltje dat ik totaal niet had gezien en waar ik dus frontaal op in reed. Supermangewijs vloog ik over mijn stuur en het paaltje, om dan onzacht te landen op de beton. Gelukkig bleef alles heel: zowel de fiets als de berijder. Mijn eerst serieus "accident" in jaren. De blauwe route was achteraf gezien wel teleurstellend, veel te veel beton, maar dan soms wel aan 16% à 18%. Wat het off-road gedeelte betreft was vooral de klim uit Chaudfontaine adembenemend: letterlijk en figuurlijk.

Misschien ook nog handig om te weten: de vooropgestelde 23 kilometer blauwe route blijken er 1O meer te bevatten. De bepijling is meer dan in orde, al staan ze soms nogal "creatief" opgesteld. Hier en daar ontbreekt wel een pijltje op een splitsing, maar door even links of rechts te gaan kijken kom je snel terug op de juiste route.

Geen opmerkingen: