Natuurlijk heb ik geen echte wintertenen, toch niet in de zin van Pernioses, een medische aandoening. Maar ik ben wel een echte koukleum. Vooral mijn handen, voeten en oren krijgen het bij vrieskou zwaar te verduren. Voor mijn oren heb ik een degelijke muts die mijn volledige gezicht en nek bedekt. En voor mijn handen heb ik handschoenen die tot 5 graden onder het vriespunt nog voldoende bescherming zouden moeten bieden. Maar mijn tenen blijven een pijnpunt, letterlijk! (Met koude tenen onder de douche lijkt mij zelfs een ideale marteltechniek voor de CIA.)
De ideale manier om je te wapenen tegen de koude is gebruik te maken van het "Drie Lagen Systeem". In plaats van één dikke laag kleding, is het veel beter meerdere lagen te dragen. Soms spreekt men ook van de "Heilige Drievuldigheid". De eerste laag is de basislaag, en dient om je voeten warm en comfortabel te houden. Dit kan dus een gewone fietssok zijn, maar bij voorkeur wel gemaakt van bijvoorbeeld CoolMax® materiaal, omdat zo het transpiratievocht wordt afgevoerd en de voeten worden warm gehouden. De tweede laag is de isolatielaag. Deze laag zorgt ervoor dat de warmte veel beter wordt vastgehouden. De derde laag is dan de buitenlaag die je tenen moet beschermen tegen wind, regen en sneeuw. Natuurlijk moet deze laag ook je transpiratievocht naar buiten afvoeren. Bekend materiaal is bijvoorbeeld Gore Tex.
Mijn voetenuitrusting voor mijn uitstappen met de mountainbike zal dus bestaan uit:
- Basislaag: gewone fietssokken, gemaakt van Coolmax materiaal zodat het vocht goed afgevoerd wordt;
- Isolatielaag: Sealskinz sokken: wind- waterdichte sokken met een warme binnenvoering;
- Buitenlaag: Diadora Chili Zero MTB-schoenen. Ze zijn niet goedkoop (adviesprijs 168 euro), maar heb ze voor een zacht prijsje besteld bij onze Oosterburen. Dat het degelijke schoenen zijn mag blijken uit deze review in Bike Plus Magazine. Ook O²Bikers Magazine heeft deze maand (november) deze schoenen getest, en goed bevonden. Voor het volledige artikel koop het magazine, of Mail for Scan (MfS).
Als het echt extreem koud wordt heb ik nog één joker achter de hand: Hotfeetstrips van Morgan. Dit zijn pleisters die je op je sokken plakt en die, wanneer ze in aanraking komen met lucht, warmte afgeven. Eén pleister geeft zo'n 5 uur warmte. Als je ze na een kortere rit terug luchtdicht verpakt kan je ze bij een volgende rit gewoon terug opnieuw gebruiken.
Update 7/12/2006: lees ook het stukje over winterhandschoenen.
Update 30/12/2006: Nuttige link: Tips en tricks van winterfietsers
2 opmerkingen:
Van Evert van der Duin van Edura Wielersport kreeg ik (voor mijn vriendin) dé tip om koude voeten te voorkomen. Volgens hem kan je veel ellende voorkomen door vaker blootvoets of op kousevoeten door huis te wandelen. Hierdoor harden je voeten zich tegen de 'kou'.
Volgens mij klopt het: mijn vriendin loopt altijd met schoenen aan, en ik nooit. Ik heb nooit koude voeten, mijn vriendin altijd.
Met drie lagen om mijn voeten loopt zelfs bij -10 het zweet nog in straaltjes uit mijn schoenen :).
Bedankt voor de tip. Maar ik denk dat het bij mij ook erfelijk bepaald is: slechte doorbloeding.
Een reactie posten